Vis spotten is een leuke manier om tijd aan zee door te brengen, of wanneer je op het platteland aan het water bent. Het is echter lastig, want de vissen schieten rond en proberen je te ontwijken. We hebben enkele ideeën verzameld om er zeker van te zijn dat je nr. 8 van onze ’50 toppers’ in een mum van tijd onder de knie hebt.

Kies je plek

Zoals je je misschien kunt voorstellen, heeft het geen zin om in een boom naar vissen te zoeken. Wilde vissen zwemmen graag in zoet of zout water in de zee, rivieren, kanalen, meren en beekjes. Zoek een plek dicht bij je huis, of waarom niet wachten tot je op vakantie gaat om deze uitdaging aan te gaan? Waar je ook kiest voor je avontuur, zorg ervoor dat je toestemming vraagt aan een volwassene voordat je gaat en wees extra voorzichtig rond het water.

Wees geduldig

Als je een vis wilt spotten, moet je geduld hebben terwijl je wacht. En als je de vis wilt vangen om hem van dichterbij te bekijken, wees dan snel!

Het is leuk om te zien hoe een vis beweegt, terwijl hij zwemt en speelt met zijn vrienden. Sommige zijn snel, terwijl anderen er de voorkeur aan geven langzaam en gestaag te zwemmen. Let in het water voor kleine bubbels en rimpelingen terwijl de vissen naar de oppervlakte komen.

Vissen hebben de neiging om vroeg of laat op de dag te eten, dus dit zijn goede momenten om te zoeken. Rond het middaguur zul je ze echter makkelijker zien omdat de zon boven je hoofd staat. Het dragen van een zonnebril kan ook helpen, omdat de zon schittering op het water veroorzaakt, waardoor het moeilijk is om onder het oppervlak te kijken. Het kan zijn dat je veel geduld moet hebben om een vis te zien, maar het gevoel dat je krijgt als je hem in het oog krijgt, is het waard.

Wat heb je gevonden?

Je hebt een vis gespot! Nu is het tijd om het van dichtbij te bekijken. Hoe groot is hij? Welke markeringen heeft hij? Probeer je voor te stellen hoe hij aanvoelt (maar raak hem niet aan). Heeft hij een geur? Je kan je eigen plakboek voor vissen maken en foto’s, notities en tekeningen toevoegen van alle vissen die je tegenkomt.

Als je een determineertabel voor vissen bij je hebt of wat onderzoek doet naar gewone vissen op jouw locatie, kan je misschien zelfs de naam van je vinnige vriend leren kennen. Je moet wel voorzichtig zijn, omdat sommige vissen giftig zijn, zoals de lipvis, maar de meeste zijn onschadelijk, vooral als je ze niet met je handen aanraakt.

Toptip: als je met een net in een beek vist, kijk dan heel goed in je net, want aan de onderkant zitten misschien heel kleine vissen zoals stekelbaars of risten, die moeilijk te herkennen zijn.

Zorg voor je vissen

Als je een vis vangt, vergeet dan niet dat hij in water moet zijn om in leven te blijven. Nadat je je vis snel hebt bekeken, stop je hem voorzichtig in het water zodat hij weer naar huis kan zwemmen.

Als je de vis naar een bak wilt overbrengen om er langer naar te kunnen kijken, is het het beste om hetzelfde water (op dezelfde temperatuur) te gebruiken als de plaats waar de vis in je bak vandaan kwam. En laat je vissen zeker niet in de zon liggen!

Vermijd indien mogelijk om je nieuwe vissenvriend aan te raken. Voer de vissen ook niet – al het voedsel dat ze nodig hebben, vinden ze bij hun woonplaats.

Laat hem gaan!

De vis zal veel gelukkiger zijn als je hem terug in zijn oorspronkelijke huis los laat, zodat hij weer kan zwemmen.

www.nationaltrust.org.uk

Michael Yero on Unsplash