Avontuur nr. 46 op onze lijst van ’50 toppers ‘ is klauteren over rotsen. Of je nu graag een uitdaging aangaat of als je op zoek bent naar een meer rustige activiteit, klauteren over rotsen heeft voor iedereen iets. Er zijn allerlei verschillende terreinen om te verkennen en te veroveren. Je kan over steile rotsen klauteren en tussen de gaten springen, of je kan genieten van een zachte helling over plattere rotsen, terwijl je de wereld om je heen onderzoekt.
Klauteren en klimmen over rotsen is in feite een uitstekende manier om erachter te komen of je van rotsklimmen houdt. Veel van de technieken en vaardigheden hiervoor helpen je om te leren klimmen. Je ontdekt hoe je nauwkeurig moet balanceren en waar je je voeten moet zetten om naar de volgende rots te springen of te klimmen. Je coördineert tegelijkertijd je handen en voeten om over secties te klauteren.
Rotsen verkennen betekent er heel dichtbij komen en je handen gebruiken, dus misschien zie je dingen die je verderaf niet kan zien. Welke vorm hebben de rotsen – hebben ze lijnen of patronen? Hoe voelen de rotsen aan – glad, grillig, ruw of nat? Ruiken ze naar iets? De scheuren tussen rotsen zijn vaak de thuisbasis van allerlei planten, dieren en kleine wezens, dus houd een oogje in het zeil – je weet nooit wat je tegen komt.
Wat je nodig hebt
- Stabiele rotsen die niet te nat of te steil zijn.
- Handgrepen voor grip.
- Denk aan je lichaam
- Het zal je misschien verbazen, maar klauteren over rotsen is een geweldige manier om je meer bewust te worden van je lichaam en hoe het beweegt. Hier zijn handige tips die je kunnen helpen bij het klauteren. Veel hiervan zal je vanzelf doen, maar het is handig om deze tips in gedachten te houden:
- Voordat je klautert of springt, moet je ervoor zorgen dat je in evenwicht bent en dat je je klaar voelt. Probeer bij twijfel altijd ten minste twee (en liefst drie) contactpunten met de rots te behouden. Dat kan zowel je voeten als een hand zijn. Of het kan één hand en één voet zijn.
- Probeer je gewicht boven je voeten te houden – dit maakt het minder waarschijnlijk dat je zal vallen. Misschien wil je ook je armen gebruiken om je te helpen in evenwicht te komen.
- Als de rots waar je over klautert een beetje lastig is, controleer dan of er gaten of gebieden zijn waar je je handen of voeten beter kunt vasthouden.
- Onthoud dat wat omhoog gaat, omlaag moet! En hetzelfde geldt voor hoe ver je reist. Maar voordat je weer naar beneden gaat, sta stil bij hoe het voelt om hoog te zijn. Is het spannend? Wat kan je zien?
- Klauteren over rotsen is vermoeiender dan je denkt, dus houd in de gaten hoe ver je bent gegaan en hoeveel energie je nog hebt. Vaak voelt de weg terug veel langer en moeilijker dan de weg daarheen.
- Als je buiten over rotsen klautert, moet je bedenken dat ze bedrieglijk glad kunnen zijn als ze nat zijn. Begin langzaam en voorzichtig totdat je meer vertrouwen hebt in het terrein.
- Klim niet alleen over moeilijke rotsen. Als de rotsen klein zijn en beheersbaar aanvoelen, en je hebt vertrouwen in wat je doet, probeer het dan eens. Maar als je twijfels of angsten hebt, is het altijd het beste om een volwassene bij de hand te hebben om je te beschermen.
Wil je een grotere uitdaging?
Als je graag na het klauteren wil leren rotsklimmen, informeer je dan waar je dit kan leren.